fbpx

Holy m-olie! Etherische oliën bieden de oplossing voor vele huidproblemen

etherische oliën

Wat is er nou heerlijker dan in en bloementuin lopen… of de geur van frisse citroentjes… of wat dacht je anders van de betoverende aroma van lavendel? Geursensaties kunnen een hele belevenis zijn en kleuren vaak de gebeurtenissen in ons leven. Dat is waarschijnlijk ook waarom aromatherapie en etherische oliën steeds populairder worden. Voor diegene die het niet weten, etherische oliën (ook wel essentiële oliën genoemd) zijn oliën die worden gewonnen uit plantaardig materiaal. Daarna kunnen ze worden gebruikt op verschillende manieren. Bijvoorbeeld als smaak- of geurstof… maar wist je dat je ze ook kunt gebruiken voor je huid?

Wat is het nou precies?

Je komt steeds vaker etherische oliën tegen. Je zou bijna denken dat ze zo uit de lucht komen vallen. Was het maar zo’n feest. Het zijn dan wel vluchtige oliën, wat betekent dat ze snel verdampen, je moet ze alsnog onttrekken uit de natuur door middel van persen of destillatie. Ze worden gehaald uit materialen zoals hout, schillen, blaadjes, zaden of vruchten. Voor sommige oliën is dat lastiger dan voor andere, wat verklaart waarom sommige duurder zijn.

Verdun ze

Als je de prijs voor een klein potje etherische olie ziet, zul je het waarschijnlijk ook wat aan de prijzige kant vinden. Schrik daar vooral niet van, want voor je huid zul je ze altijd moeten verdunnen in een dragende olie. Zo kun je er dus heel lang mee doen en valt de prijs dus best mee. Daarnaast is het ook heel belangrijk om ze te verdunnen als je ze gebruikt voor je huid. Voor je gezicht hoeft zelfs maar 1% van het gezichtsverzorgingsproduct etherische olie te zijn. Als je het niet goed verdunt, kan de olie zorgen voor huidirritaties of zelfs allergische reacties.

Voordelen voor je huid

Etherische oliën stop je dus niet alleen in een brandertje om je kamer lekker te laten ruiken. Ze zijn namelijk ook geschikt om je huid te ondersteunen! Zo kunnen ze worden ingezet om de huid te herstellen, maar ook om bijvoorbeeld onzuiverheden tegen te gaan. Het is wel heel belangrijk om te weten wat je gebruikt, want ze zijn niet altijd voor ieder persoon geschikt. Zo moet je met een beschadigde huid of epilepsie extra voorzichtig zijn. Gelukkig zijn er een heleboel opties en is het gewoon de truc om de juiste te vinden.

Welke passen bij jou

Net als bij gezichtscrèmes is het niet een ‘one size fits all’ principe’. Het mooie van de verschillende oliën is dat voor van allerlei huidproblemen een geschikte olie bestaat. Om maar een paar voorbeelden te noemen:
• Citroen: Deze geperste olie desinfecteert en is ideaal voor het opnieuw in evenwicht brengen van een vette en acnehuid. Daarnaast helpt het ook om de tekenen van huidveroudering tegen te gaan en werkt het goed tegen de ongemakken van insectenbeten.
• Lavendel: Dit ruikt niet alleen heerlijk, het remt ook ontstekingen, heelt wonden en is antibacterieel. Het is dus perfect als je last hebt van acne of littekens. Hiervoor kun je overigens ook mirte gebruiken.
• Pepermunt: Gebruik het niet alleen voor een frisse adem, maar ook tegen de jeuk! Het is een heel goed redmiddel tegen jeukende plekken. Heb je last van eczeem, dan kun je ook voor geranium kiezen.
• Last van rosacea of couperose? Ga dan voor helichrysum (strobloem). Die versterkt de kleine bloedvaatjes en verzacht de roodheid.
Zoals je kunt zien kunnen deze oliën een hele boel teweeg brengen. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden van wat er mogelijk is!

Over Salon Colorfull

Het is erg begrijpelijk als je door alles wat je over etherische oliën leest enthousiast bent geworden. Alleen pas dus op: ga er niet zomaar mee aan de slag. Het is erg belangrijk dat je eerst weet hoe je ze op de juiste manier gebruikt. Vraag daarom altijd eerst hulp van een professional. In mijn salon kan ik je precies uitleggen welke oliën geschikt zijn voor jou en hoe je ze moet toepassen. Zo voorkom je niet alleen huidschade, maar haal je er ook nog eens het meeste uit! Zit je vol vragen? Bel gerust of maak een afspraak, dan beantwoord ik die graag.